2008-07-28

K I Z KUMU (Marmaris)


Ege’de tatil yapmak dahası çılgın bir tatil yapmak denilince akla gelen ilk yer Bodrum’sa ikincisi de hiç kuşkusuz Marmaris’tir. (En azından benim naçizane fikrime göre). Kalabalık caddeleri, sabahlara kadar süren gece hayatı, masmavi denizi ve eşsiz güzellikteki koyları Marmaris’i gerçekten çekici kılıyor.

Ancak bu kalabalıklarla birlikte tatil yapmak niyetinde değilseniz yani çılgınca değil de dingince bir tatil sloganı ile yola çıkarsanız bir seçeneğiniz var. Orhaniye Köyü! Efsaneleri ile ünlü bu köy kendisini ziyaret edenlere sakinliğinin ötesinde başka tatlarda sunuyor.

Yemyeşil çam ormanlarının arasında saklambaç oynayan Orhaniye Köyü, Kızkumu adı verilen kıyıoku ve burası ile ilgili efsane çeşitlemeleriyle hem sizi zamanın ötesine götürüyor hem de muhteşem bir tatili muştuluyor. Ama Kızkumu’nda yürüyüp de bunları hissetmeyen varsa ya da olursa ben doğru Bodrum’un çılgın ve aslında gün geçtikçe monotonlaşan eğlencelerine yol almasını tavsiye ederim. Ancak burada Bodrum’u kötülediğim gibi bir düşünce çıkarılmasın tabii ki şahane koyları ve köyleri olan Bodrum’da sevdiğimizi şirin, tatlı tatil beldelerimizdendir fakat buradaki hassasiyetim Kızkumu’nun olağandışı görüntüsünden ve yarattığı “Amanın denizin üstünde yürüyorum yav!” duygusundan ileri geliyor.

Efsane ile doğanın kesişimi... Bir Anadolu efsanesinde yürümek...

Bir rivayete göre!
Efsane yörede yaşayan köylülere göre değişiklik gösteriyor. Bir versiyonuna göre yüzlerce yıl önce bu yörede yaşayan Kral, kızlarını yetiştirdiği üzümlerin başında beklemelerini emretmiş. Ama bizim prensesler, tabii gençler kanları kaynayor türlü hulyalar içinde yorgunluktan uykuya dalmışlar ve üzüm leri korsanların çalmasına engel olamamışlar. (Buraya kadar hikaye süper de korsan kısmı beni biraz zorluyor). Bunun üzerine babalarının gazabından korkan prensesler kendilerini korumak için eteklerindeki taşlarla denizden karşı kıyıya geçmeye çalışırlar. Ve denizin tam ortasında taşları biten iki prenses boğulur.
Kızın adım attığı yerler kumsala dönüşür!

Bir diğer efsanede de yine bizim kral ve kralının kızı ile bir balıkçı birbirlerine aşık. Ancak, kral kızı balıkçıya varamaz. Hal böyle olunca,kız ile delikanlı gizli gizli buluşuyorlar tabii. Kral baba bunu zaman içerisinde öğreniyor ve bir gece takip ettiriyor kızını. Diyorlar ki; balıkçı denizden geliyor, kız kumsalda onu bekliyor, bulunduğu yeri ışıkla işaret ediyor delikanlıya. Ve kral kızı ile delikanlı,gün ağarana kadar aşk oyunları Yapıyorlar birbirlerine.Kral bir gece askerlerine kızını yakalamalarını ve kumsalda Işıkla balıkçıya işaret göndermelerini buyuruyor. Delikanlı ışığı görünce atlıyor kayığına ve kürek çekiyor bir manga askerin üzerine doğru. Kız askerlerin elinden kurtuluyor ve koşmaya başlıyor sevdiğini kurtarabilmek için ama koyun taaa öbür ucuna yetişmesi imkansız.Ama sevda bu; kural falan dinlemez, atıyor kendini sulara.İşte o anda bir mucize gerçekleşiyor!

Kızın adım attığı her yer kumsala dönüşürken peşinden koşan Askerler bastıkça denize gömülüyor onca ağırlıkla. Kız kayığa kadar koşabiliyor. Ancak bir okçu tam o anda delikanlıyı hedefleyip salıyor okunu. Heyhat!
Kız ile delikanlı birbirlerine sarılmışlardır bile ve ok gelip kızla buluşuyor.

Kırmızıya boyanan kumların anlamı
Derler ki; o kumlar, kızın kanı denize karışınca kırmızıya boyanmış. Delikanlı ise aldığı gibi gidiyor kızı, sonrasını ne gören var ne duyan!

İşte 650 metre boyunca denizin ortasına doğru uzanan kızıl taşlarıyla Kızkumu, ayak bileklerine kadar denizin içine çok uzaklara kadar yürümenizi ve kelimenin tam manasıyla dumur! Durumunu yaşamanızı sağlıyor. Kızkumunda bu efsanelerin hüznüne kapılmadan yürümeyi başarırsanız kendinizi çok iyi hissetmeniz işten bile değil çünkü iki yanınızı çavreleyen masmavi suların ortasında üzgün ve denizin içinde yürümenin keyfini belki de başka hiçbiryerde yaşayamazsınız. Öyle ki siz Kızkumu’nu üzerinde adeta bir evliya edasıyla yürürken tekneleriyle koyu ziyarete gelenler sizin dumurunuza yakın bir duyguyla size bakıp denizin içindenn yürüyen bir insan olabileceğine inanamıyorlar.

Orhaniye Köyü'nün diğer hünerleri
Öte yandan Orhaniye Köyü’nün tüm hüneri bu kadarla da kalmıyor. Kızkumu çevresinde sadece keçilerin tırmanabilecekleri kadar dir yamaçlar sergüzeşt ruhları da kendine çağıran bir güzelliğe sahip. Zaten bu koyun bir diğer adıda Keçibükü. Ancak bu yöre Kızkumu’nun dışında fazlaca bilinmiyor. Bunun nedeni ise son yıllara kadar yolların oldukça bozuk olması. Dolayısıyla mavi yolculuklara çıkanlarla denizde burun buruna gelme olasılığı da artıyor. Mavi yolculuğu tercih edenlerdenseniz gece koyda demirlediğinizde ateşböceklerinin ve denizin sesi ile burada da nirvanaya ulaşabilirsiniz. (Yani fazla uzak doğuya! gitmeye gerek yok) Yok ben almıyım köyde kalayım derseniz o vakit çoğu köyün yerlileri tarafından işletilen pansiyon ve motellerin tadını çıkarabilirsiniz. Bu arada Kızkumu’nun şirin balık lokantalarında bir balık ziyafeti çekemeyecek kadar vaktiniz ya da isteğiniz yoksa siz zaten oraya hiç gelmemişsiniz. Ya da yürümek ya da tırmanmakla bitmeyecek patikalarda, kavurucu güneşe inat şarkılar tutturmadıysanız. Eğer tüm bunları yapmışsanız zaten keçi kavesinde yaşlıların gençlik hatıratlarını paylaşın dememe bile gerek yok.

Bu da olmadı barlar sokağı
Yok bunların hiçbiri yeterli değil diyip benim sabrımı sınamaksa niyetiniz, ben yine de iki seçenek daha sunacağım ısrarla. Ya Turgut Köyü’ne gidip bir doğa harikası daha olan şelalenin buz gibi sularına kendinizi atacaksınız ya da Marmaris’in sadece 25 dakika uzakta olduğunu hatırlayarak barlar sokağının kalabalığına doğru yol alacak ve tüm anlattıklarımı unutacaksınız. Karar sizin!

5 yorum:

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Geceler Bu guzel gecelerin feyzi üzerinize,rahmeti gecmisinize bereketi evinize,nuru ahiretinize,sicakligi yuvaniza dolsun.Mirac kandiliniz mubarek olsun.

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://sukruyilmaz.net
http://sukruyilmaz.net/blog

BAK YAKLASIYOR

Yine gun batiyor usul usul,karariyor gece.
insana,tecelli yeridir,her ruku her secde.
gonuller sevgi ile,ruhlar feyizle dolsun.
magfiret yuklu bu ay,kurtulusumuz olsun.
kusurunu ara,her ziyan bir oguttur sadece.
bak yaklasiyor,bir omre bedel hayirli gece.

Alinti:Internet
http://www.islamiyet.gen.tr/infusions/Siirler/Siirler.php?click=kategorier&kat_id=9&kat_name=Ali%20Kılıç%20Kakiz&Siirler_id=174

BENİMDENİZİM dedi ki...

iyi geceler arkadaşım kız kumu hakkında bir anım var anlatmadan gecemiyeceğim.Yıllar önce Çubucakta tatildeyiz.Teyzemin eşi bizi birgün kız kumuna götürdü.Kumun bittiği bidonunolduğu yere kadar gittik. Bende Bekarım eniştem illa burda dua edeceksin kısmetin açılacak dedi bende o tür şeylere inanmam. Zorla benim ellerimi havaya kaldırıp dua ediyo gibi fotfoğrafımı çektiler grup halindeydik gülmekten öldük zorla dua olurmu espiri olacak ya neyse tatil bitti. herkes yaşadığı şehre döndü tesadüf olacak ya ben o kış sözlendim ve bahara evlendim. Eniştemden bir telefon ben sana orada dua ettirmeseydim evlenemiyecektin mutlaka oraya gelip kurban kesmen gerekiyo diye espiri yaparak takıldı biraz. Neyse evlilik hamilelik doğum derken ben 2 yıl hiçbir yere gidemedim. Yine eşimle teyzemlerle beraber çubucağa gittik .Yine kız kumu eniştede takılıyo ya.Yine biz orda yürüyoruz eniştem efsaneymiş gibi eşime anlatıyo yine biz kahkahalar atıyoruz eşimde dahil inanmıyoruz ya. bizim eniştenin anlattıklarını duyan bir bayan abktık arkadaşlarına anlaatıyor.Bizde çaktırmadan onları dinledik ve takip ediyoruz yolun sonuna vardılar bir baktıkki 2 bayan o bidonun başına varmışalar dua edip ellerini o bidon betona sürüyolar. Bizler yine kahkahalarra güldük. kızcağızlar nerden bils,nler eniştenin espiri olarak anlattığını. Zeten bizim eniştede bakmış bayan çaktırmadan onu dinliyo oda abarta abarata ballandıra bdlldndıra anlatmış biz orasınınhiç farkında değiliz. bizde sanıyoruzki eşimi kandırmaya çalışıyo. Hatta eniştem illa çocuğun adını hisarönü koyun diye bize çok takıldı. Bizde hala bu espiri anlatılır. Anlıyacağın arkadaşım gerçek olmasada bizim eniştenin anlatımıyla rivayete dönüştü oldu.Hikayem bu kadar Bende beklerim

Özlem Ceylan dedi ki...

slm iyi aksamlar dilerim arkadasim

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Gunaydin Hayirli Günler Berat Kandilinizi Kutlar Hayirlara vesile olmasini dilerim. Ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte Saglikli ve neseli bir hafta sonu tatili dilerim.
Berat Kandilinizi Kutlar Yuce Rabbimden hayirlara vesile olmasini dilerim

Bugün ellerini semaya gönlünü Mevla'ya aç,
bugün günahlardan olabildiğince kaç,
bugün en gizli incilerini onun için saç
çünkü bugün kandil,
Regaip kandilin mübarek olsun.

Sukru Yılmaz
Antakya-HAtay

http://sukruyilmaz.net
http://sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Geceler,Mübarek Cuma gecenizi kutlar Hayirli Cumalar dilerim.Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Sevgiyle Saygiyla vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet Olun.Saygilarimla

ARDAKALAN

Bana bir dinletim verin,
Biraz da zaman.

Ben bir deyim cikarayim,
Bir duyuru sesi ondan.

Siz bir solukta onu dinleyin.
Sizin olsun artakalan zaman

Alinti:Ozdemir Asaf
http://siir.roots.gen.tr/SairSiirGoster.html?siir=177

Sukru Yılmaz
Antakya-HAtay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog