2009-01-31

HOLLANDA

BAŞKENT: AMSTERDAM
Amsterdam'ı gezmek için öncelikle kanal turu yapmalısınız. Kanal gezisi sırasında bu çılgın şehrin mimarisini, "kanal evlerini" müzelerini ve görülmeye değer bir çok yapısını suyun üzerinde ilerleyen tekneden şehrin bütün ihtişamı içinde seyretmek sizi fazlasıyla etkileyecektir.

Amsterdam
Kanal Evler: Kanal şehri olan bu şehirde, en çok ilgi çeken bir diğer özellik ise şehirde bulunan kanal evleridir. Bu kanal evlerde elektrik, su gibi gerekli olan bir çok şey bulunmaktadır. Son zamanlarda oldukça pahalıya satılan bu evler Amsterdam'a apayrı bir özellik katmaktadır.
Van Gogh Müzesi: Gerek yaratığı eserleri gerekse çılgınlıklarıyla dünyaya yeni bir çığır açan Van Gogh'un ünlü eserlerini bu müzede görmeniz mümkün.
Stedijk Müzesi: Picasso, Monet, Kardinsky gibi ünlü sanatçıların eserlerini bir arada görmek istemez miydiniz?
Erotic Museum: Amsterdam'a çılgın şehir yakıştırmasının yapılmasının nedenlerinden biri...
Madame Tussaud's Scenerama, Amsterdam Historical Museum, Artis zoo, ve yaklaşık olarak 1000 yel değirmeni olan şehrin her köşesi gezmeye değer.

ROTTERDAM
Roterdam 1250'li yıllarda Rotte Nehri kenarında küçük bir balıkçı köyü olarak kurulmuştur. Geçen zaman içinde bir çok savaşlar atlatan Roterdam halkı, savaş sonrasında kenti yeniden inşa etmeye başladıklarında, yaptıkları ilk yapı Roterdam Limanı olmuştur. 1962 yılında dünyanın en büyük limanı olan Roterdam Limanı şehrin ekonomik ve kültürel açıdan gelişmesini ve büyümesini sağlayan en büyük etkenlerden bir tanesi olmuştur. Tabii Roterdam'da ki bu büyüme ve gelişmenin, Londra, Paris ve Alman Ruhl bölgelerinin ortasında bir şehir olmasının da büyük etkeni vardır.

Ancak Roterdam sadece bir limandan oluşmuyor. Bu şehirde Akdeniz kasabalarının havası vardır. Ahşap köprüler, köprülerin altında ki geçitler, dar sokakları ve taş evleriyle görülebilecek bir çok yeri vardır. Ayrıca Denizcilik Tarihi Müzesi, Hollanda Mimarlık Enstitüsü, Hollanda Fotoğraf Enstitüsü, Savaş Müzesi başta olmak üzere şehirde 45 tane müze bulunmaktadır.
Spora düşkün bir ülke olmanın verdiği bir nedenden dolayı kurulmuş olan, 13 spor salonu, 9 yüzme havuzu, 3 atletizm pisti, 16 tenis kortu, 17 futbol sahası, 11 hokey pisti, 2 rugby sahası ve 24 basketbol salonunun yer almaktadır.

LAHEY
Lahey, Hollanda’nın tarihi şehirlerinden bir tanesidir. Kraliçenin oturduğu ve Uluslar arası Adalet Divanı’nın burada bulunmasıyla oldukça dikkat çekmektedir.
Maduradam Açık Hava Müzesi: Bu müze, Hollanda’nın önemli eserlerinin küçük maketlerinin sergilendiği bir müzedir.
Lahey'de müzeleri ve şehir sokaklarında keşif yapmanın dışında, gidilebilecek olan bir diğer yer ise; Scheveningen plajıdır. Kuzey denizine kıyısı olan bu plaj, yaz aylarında yapılan su sporları, araçlara kapalı olan yürüyüş yolu ile oldukça dikkat çekici yerlerin arasında yer almaktadır.

DAMAK TADI
Hollanda peyniri(Gouda): Hollanda’ya özgü olan lezzetlerden ilk bahsedilmesi gereken Hollanda peynirleridir. Hollanda peyniri, ortaçağda özellikle seyyahların ve denizcilerin gözde yiyeceği olmuştur. Lezzeti ve besin değerinin yüksek olmasının dışında uzun ömürlü olmasıyla da tercih edilen bir yiyecek olarak tanınmış ve zamanla ünü tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır.
Portakal renginde ki kılıfıyla tanınan, Guado'nun her yemekte tadına bakmanız mümkün. Sabah kahvaltı sofralarında, çorbaların içinde rendelenmiş olarak ve pizzaların içine katılmış haliyle Hollanda’da her öğünde yiyebileceğiniz özel tatlardan bir tanesidir.

Ringa balığı: Hollanda ile özdeşleşmiş bir balık türüdür. Dünyada adından söz ettiren bu balık çeşidini Hollanda’da sabah kahvaltılarında bile masanızda bulmanız mümkün. Ringa balığı dünyaca ünlü bir lezzet olmasının dışında, oldukça vitaminli bir yiyecektir. Hollanda yolcululuğunuzda, hem lezzetli yemekler yemek, hem de sağlıklı beslenmek istiyorsanız ringa balığının tadına bakmalısınız.

Hollanda'nın sadece peynirden oluşan bir yemek kültürleri yok tabii ki de! Yemek kültürlerinden bahsetmek gerekirse; ilk olarak, patates ve elma gibi iki lezzetin bir arada suda kaynatılarak yapılan "elmalı patates" deneyebileceğiniz lezzetlerden bir tanesidir.
Hollanda mutfağından bahsettikten sonra bu yemekleri nerelerde yiyebileceğiniz söylemek gerekirse; ilk olarak Ringa balığı yemek için Roterdam en iyi tercih olacaktır. Elmalı patates yemeğini ise Hollanda’nın her şehrinde bir çok restoranda bulabilirsiniz.

Amsterdam’da yemek yemek isterseniz Hollanda mutfağı ile ilgili olarak biraz hayal kırıklığına uğrayacağınız söylenebilir, Amsterdam yemek kültüründen çok, sınırsız yaşamlarıyla ve çılgın gece hayatıyla adından oldukça söz ettiren bir şehir olduğu için burada daha çok, dünya mutfaklarından seçenekler bulmanız mümkün. Özellikle Dam Square gibi ünlü caddelerinde damak tadınıza uygun bir çok lezzeti bir arada sunan mekanları bulabilirsiniz.

ALIŞVERİŞ
Hollanda’da satın alacağınız ilk ürün kesinlikle Hollanda’ya özel olan tahta ayakkabılar olmalıdır. Bu ayakkabıları giymek için olmasa da, kendinize ve sevdiklerinize çok iyi birer Hollanda hatırası olması için satın alabilirsiniz.
Hollanda’da başkent Amsterdam alışveriş yapmak için oldukça iyi bir seçenektir. Amsterdam’da her zevke hitap edecek bir çok mağazayı bir arada bulabilirsiniz. Özellikle Dam Square’da bulunan mağazalardan her keseye uygun ürünler bulmanız mümkündür. Elmas ve maden işletme merkezlerinden birinin Amsterdam'da bulunması alışveriş için olmasa bile yeni tasarımları ışıl ışıl vitrinlerde görebileceğiniz şehirler arasında yer almaktadır.
Ayrıca Amsterdam, pazar alışverişleriyle de oldukça ünlü bir şehirdir.

Bu pazarlarda elektronik eşyalardan, ipek dokumalara kadar aradığınız bir çok ürünü bir arada bulabilirsiniz. Özellikle Waterloo Meydanı’nda kurulan bit pazarında oldukça ilginç ve bir o kadar da değişik ürünleri bir arada bulabilmeniz mümkündür.

EĞLENCE
Hollanda’da eğlence denince akla gelen ilk şehir Amstredam’dır. Çılgın bir eğlence anlayışınız varsa, Amsrerdam tam size göre bir şehir. Amsterdam'da eğlence hayatı çok hızlı bir şekilde akıp gider, sabahlara kadar süren partileri, alternatif gece hayatı ile adından oldukça söz ettiren bir şehirdir. Yalnız bu şehirde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Özellikle esrar satışının serbest olmasından kaynaklanan bir nedenden dolayı oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir.

Çünkü hiç anlamadığınız bir anda sizde bir parçada olsa esrarın tadına bakabilirsiniz.
Hollanda’ya gelen bir çok ziyaretçinin eğlenmek için ilk seçeneği Amsterdam’dır.Ancak Roterdam’ın da, oldukça eğlenceli bir şehir olduğu söylenebilir. Özellikle yaz aylarında düzenlenen festivalleri ile adından söz ettiren bir şehirdir. Bu karnavalların en önemliler ise; Surinamlı, Karayip, Güney Amerika ve Afrikalıların toplandığı karnavaldır. Karnavallarda canlı Latin müziği çalınıyor, yürüyüşçüler ve izleyiciler dans ederek kutlamalar yapılıyor.

HOLLANDA’DA ULAŞIM
Hollanda’da tam anlamıyla bir bisiklet şehridir. Trafik kuralları bile bisiklet kullanıcılarına göre düzenlenmiştir. Ancak Hollanda’da ulaşım için bisikletleri tercih etmek istemezseniz, tramvaylar ve otobüslerle de oldukça konforlu bir yolculuk geçirmeniz mümkündür. Ayrıca Amsterdam’da bulunan otobüsler 24 saat boyunca sınırsız hizmet vermektedir. Gecelerin şehri olan Amsterdam’da gece eğlencelerinize aralık vermeden gönlünüzce eğlenebileceksiniz.

5 yorum:

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayırlı Günler Ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte neşeli ve güzel bir pazar günü tatili geçirmenizi dilerim.Sevgiyle,Saygıyla vede Sağlıkla Kalın ALLAHA emanet olunuz Saygılarımla.

Web sayfama ve Blog Sayfama uğrayıp ziyaret eden mesaj ve yorum bırakan sizlere teşekkür ederim.Şiddetli Girip Olduğumdan dolayı siz kardeşlerimi,Dostlarımı ve Arkadaşlarımı on gündür ziyaret edemedim kusura bakmayın.

YETİŞİR

Beni hatirladikça,
Arasira gönlümü al.
Sokakta görünce, gülümse,
Yanima yaklaş,
Az elin elimde kal.

Evine misafir geleyim,
Kahvemi sen pişir.
Taze doldurulmuş sürahiden
Bir bardak su ver
Yetişir...

Alıntı:Ziya Osman Saba
http://www.siirdefteri.com/index.php?sayfa=siir&siir_id=1759

Şükrü Yılmaz
Antakya-Hatay
http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayırlı Günler Sevgililer Gününüz Kutlu Olsun ve Sağlıklı Neşe İçinde Sevdiklerinizle Birlikte Güzel Bir Hafta Sonu Tatili Dilerim.Saygılarımla

AYŞE'M

Ömrümün Narı Gözümün Nuru Başımın Tacı
Sen Bana Allahın bir lütfusun
Canım Benim Biricik Sevgili Ayşe'm

On dört Şubat Sevgililer Günün Kutlu Olsun
Günlerimiz Yıllarımız Neşe İle Dolsun
Yüreği Sevgi Şefkat Dolu Sevgili Ayşe'm

On dört Şubat Sevgililer Günün Kutlu Olsun
Allah Seni Bana Bağışlasın
Bir tanem Benim Sevgili Ayşe'm

Çeyrek Asrı geçtik 28 yıl Oldu
Yirmi Sekiz yıl Öncesi Gibi Severiz Birbirimizi
Canım Benim Biricik Sevgili Ayşe'm

Gün geliyor Kuşlar Yuvadan Uçacaklar
Asuman Merve ve Osman Sefa gidecekler
Kalacağız Baş başa Canım Sevgili Ayşe'm

Bilirim Ben sensiz Sen Bensiz Yapamayız
Elbet Bir gün Bu Fani Dünyadan Gideceğiz
Gideceksek Beraber Gidelim Sevgili Ayşe'm

ALLAH Bu Dünyada da Ahıret te de Ayırmasın Bizi...

Yazan:Şükrü Yılmaz 13/02/2009
Eşim Can Yoldaşım Ayşe'me ithaf ediyorum
Antakya-Hatay

CANIM SEVGİLİM AYŞE'M

Yirmi beş yıl oldu bana geleli
Yüce rabbim sayesinde iki can verdin
Biri Asuman Merve Diğeri Osman Sefa
Canıma can kattın can oldun yoldaş oldun
Seni ilk geldiğin gün gibi seviyorum

Kimse çekmez kahrımı senden başka
Canım Sevgilim cici güzel Ayşe'm
Sevgililer günün kutlu olsun

Gece demedin gündüz demedin
Yaz demedin kış demedin
Pencere önünde durdun bekledin

Nerede kaldın ne yaptın diye sormadın
çok çektirdim sana bilirim seversin
sesin çıkmaz beklersin
Seni ilk geldiğin gün gibi seviyorum

Bilirim Çekmez kahrımı kimse senden başka
canım sevgilim cici güzel Ayşe'm
Sevgililer günün kutlu olsun

Bağırsam da kızsam da yüzünde açar gülücükler
Yüce rabbim canımdan alsın canına can katsın
Nasıl öderim hakkını bilemem
canım sevgilim cici güzel Ayşe'm

Olur ya Bir gün aniden
Gidersem bu fani dünyadan
Hakkını helal et canım sevgilim cici güzel Ayşe'm
Sevgililer günün kutlu olsun

Sana doymadım doyamadım
Can yoldaşım canım Ayşe'm
Hakkını helal et canım sevgilim cici güzel Ayşe'm
Sevgililer günün kutlu olsun

Yazan:Şükrü Yılmaz 10/02/2006
Eşim Can Yoldaşım Ayşe'me ithaf ediyorum
Antakya-Hatay

Şükrü Yılmaz
Antakya-Hatay
http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayırlı Haftalar ve Günler Sağlıklı,Bereketli ve Neşe İçinde Sevdiklerinizle Birlikte Güzel Bir Hafta Geçirmenizi Dilerim.Saygılarımla

MOR SÜMBÜLLER

Dün usulca geldin girdin dünyama
Uyuyordum sanki ben uyandırmadın
Varlığını hissettiğimde yanıbaşımda
Eteklerim zil çaldıda belli edemedim
Haberim olaydı geleceğinden
Mor sümbüllerle karşılardım seni
Ellerim buz gibi terler döküyorda dokunamadım
Gözlerim sana bakarken yüreğini görüyor
Bir yudum sevdaya,
Bir güzel söze,bakışa hasret
Kuş olupta bilinmezlere uçası gelen yüreğini.
Bu gün sen giderken fırtınalar kopuyor dünyamda
Ellerim yine soğuk soğuk terliyorda
Dokunamıyorum..
Bileydim fırtınalarla yol alacağını
Mor sümbüllerle uğurlardım seni.

Alıntı:sevil korel
http://www.siirdostu.com/siirler/27264/sevil_korel/mor_sumbuller.html

Marifetane hobi dedi ki...

merhabalar arkadaşım, yaklaşan mevlid kandili ve kutlu doğum haftası
sebebiyle yasin, kuran hatmi ve salavat okumaları başlattık.blogumu
ziyaret ederek katılımını bekliyorum.şimdiden hayırlı cumalar diliyerek
selamlar sevgiler bırakıyorum.

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Günaydın. http://sukruyilmaz.net/img/gunaydin.jpg http://sukruyilmaz.net/img/mevlukandili.jpg

Yere düşen yağmur damlaları Kalbine inecek güneşi engellemesin Güneş bulutların arasından Hep sana doğru baksın Güneş güzellikler getirsin Günaydın.

Hayırlı Günler Ailenizle, Sevdiklerinizle birlikte Güzel Bir Hafta Sonu Tatilini,Huzurlu ve Neşeli geçmesini dilerim.Sevgiyle,Saygıyla vede Sağlıkla Mutlu Esen Kalın Allaha Emanet Olun,Saygılarımla.

MEVLİT KANDİLİNİZ KUTLU OLSUN

BU MUBAREK GECEDE DUALARINIZIN KABUL VE MAKBUL OLMASI DILEKLERIMLE MEVLUT KANDILINIZI KUTLAR SIZE VE SEVDIKLERINIZE HAYIRLARA VESILE OLMASINI DILERIM.

Azmış İken Cehl ile halk_ı Cihan
Dolmuş iken Küfr ile Kevn_ü Mekan
Nur_i İman Sende Olmuştur Ayan
Merhaba Ey Mah_ı Mevlit Merhaba

Alıntı:Yazan=Abdulahad Nuri

Bütün Herkesin Anne'lerinin,Eşlerinin ve Kız Kardeşlerimin Bayan Hanımefendi Arkadaşlarımın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Kutlarım.

Türkiye Cumhuriyeti’nin odak noktasında yer alan kadınlarımız, üstlendikleri, misyonu yaşatma görevini ülkenin yaşadığı problemlerin birinci derecede muhatabı olmalarına rağmen hiçbir fedakarlıktan çekinmeden yerine getirmiş; modern ve çağdaş Türkiye’nin oluşmasında söz sahibi olmuşlardır.

08 DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

KADINLAR GÜNÜ

Bugün kadınlar günü,
Koşalım Çağlayan'a .
Çağlayan nehir gibi,
Coşalım Çağlayan'a.

Elimizde bayrağımızla,
Dilimizde marşlarımızla,
Eşimizle, çocuğumuzla,
Koşalım Çağlayan'a.

Toplumumuzu germeyelim,
Buna mahal vermeyelim,
Dinci, laik el ele,
Koşalım Çağlayan'a.

Hakkımızı arayalım,
Cehalete karşı duralım,
Bugün özgür olalım,
Koşalım Çağlayan'a.

Herkes bizi dimdik görsün,
Özgürlüğümüz daim olsun,
Dünya kadınları örnek alsın,
Koşalım Çağlayan'a.

Üzerimizde oyunlar oynanmasın,
Çarçaf,türban kalmasın,
Kimse kimseyi kırmasın,
Koşalım Çağlayan'a.

Çalışma hayatına katılalım,
Ekonomik özgürlüğümüzü alalım,
Atatürk'e layık olalım,
Koşalım Çağlayan'a.

Cahil, aciz kalmasın diye,
Bu oyunlar sürmesin diye,
Çatışmalar olmasın diye,
Koşalım Çağlayan'a.

Alıntı:Fatma Biber
http://www.canim.net/siirler/14317-.html

Şükrü Yılmaz
Antakya-Hatay
http://sukruyilmaz.net